Dalski Stone Showroom

(COMMERCIAL – BUILT – SYDNEY)

This design was the winner of a two week competition asking for a design in the courtyard of the Dalski Stone Showroom in Sydney, using only the existing pieces of stone stored in their warehouse.

The idea was to mix and match the samples to have as many different types and finishes of stone side by side as possible, creating a sculptural composition with some variation in the thickness to allow for shadowing. Finally a few 3D pieces were added with a 1.5m cantilevered stone beam included for dramatic effect.

Dalski Stone Competition 01_board 1_Stephen Varady Image ©
Dalski Stone Competition – Panel 1
Dalski Stone Competition 01_board 1a_Stephen Varady Image ©
Dalski Stone Competition – Panel 1 detail
Dalski Stone Competition 02_board 2_Stephen Varady Image ©
Dalski Stone Competition – Panel 2

Competition Text

This design has taken a selection of the available Dalski stone samples and created a sculptural three-dimensional artwork on the wall of the courtyard at the Dalski Stone Showroom in Chippendale, Sydney.

The composition has been arranged to show off different types of stone (sandstone, limestone, marble), a variety of different colours within one type of stone (azor cherry, azor woodgrain, cebul), and also the different types of finish (honed and polished), in a striking and inventive way.

The pattern is composed using a variety of combinations so that some types of stone can be compared to different types of stone; the same types of stone can be seen in smaller or larger quantities; and different finishes can be seen separately or next to each other.

The composition uses standard thicknesses and standard sizes as well as economically cut smaller sizes, giving an accurate representation of what is currently available in stock.

The wall could be constructed as a simple relief composition, or could include the more dramatic protruding elements (incorporating steel supports) that would further highlight the different types of edge finish – butted, mitred, etc.

This wall would be a bold, dramatic addition to the Dalski Stone Showroom, and would become a talking point within the stone and design communities alike!

Dalski Stone Showroom 01_Courtyard BeforeStephen Varady Photo ©
Dalski Stone – Existing courtyard wall
Dalski Stone Showroom 02_View from Balcony_Stephen Varady Photo ©
Dalski Stone – New courtyard wall

Dalski Stone Showroom 03_Close-up_Stephen Varady Photo ©

Dalski Stone Showroom 04_View from Courtyard_Stephen Varady Photo ©

Dalski Stone Showroom 05_View from Courtyard_Stephen Varady Photo ©

Dalski Stone Showroom 06_Courtyard Close-up_Stephen Varady Photo ©

Dalski Stone Competition_Winner Invitation_Stephen Varady Image ©

IMAGES

3D IMAGES

Go to the MENU (above right) to sign up to receive regular posts.

And you may also like to view the links below:

 

ABOUT STEPHENVARADY_ARCHITECTURE

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_ARCHITRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_INTERIORTRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_CREATIVITYBLOG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s