Nasteski ‘Bondi Pacific’ Penthouse

(HOUSING – BUILT – SYDNEY)

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 05_beach view 2_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 01_exterior 1_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 03_exterior 3_Stephen Varady Photo ©

One of the major skills of an architect is the ability to resolve problems, before there is any thought about the design approach.

This is an alteration to a penthouse apartment in the newly completed Bondi Pacific Development on Bondi Beach, Sydney.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 08_entry after with 'Bondi Beach' by Brett Whiteley 2_Stephen Varady Photo ©

The art collector/dealer owner, Steve Nasteski, needed to accommodate his newly acquired Brett Whiteley 1992 painting ‘Bondi Beach’. The idea was to turn the entry foyer into a gallery for the Whiteley painting by removing the existing circular stair and internal lift and locating a new stair where the lift had been.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 06_entry_before_Stephen Varady Photo ©
Nasteski Penthouse – Entry (Before)
Nasteski Bondi Pacific Penthouse 07_entry_after with 'Bondi Beach' by Brett Whiteley 1_Stephen Varady Photo ©
Nasteski Penthouse – Entry (After)

It will not be apparent, but the new stair uses every last millimetre to work within the existing structure.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 11_entry (with lift)_before_Stephen Varady Photo ©
Nasteski Penthouse – Entry (Before)
Nasteski Bondi Pacific Penthouse 12_entry (with stair)_after_Stephen Varady Photo ©
Nasteski Penthouse – Entry (After)

Nasteski Bondi Pacific Penthouse_lower plan_existing_Stephen Varady Image ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse_lower plan_proposed_Stephen Varady Image ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse_upper plan_existing_Stephen Varady Image ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse_upper plan_proposed_Stephen Varady Image ©

Clearing the clutter of stair, joinery and wiring allowed the 7.5m Whiteley painting – made of 6 panels 2.13m high – to fit on the 7.8m entry wall. The new marble stair incorporates and conceals all the relocated electricals from the opposite wall in a new joinery unit, which also contains shoe storage that slides under the stair.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 10_entry after with 'Bondi Beach' by Brett Whiteley 4_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 13_stair + shoe storage_Stephen Varady Photo ©

More wall space was also created for the display of an ever-changing art collection.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 14_stair_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 15_stair detail_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 17_stair_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 20_stair_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 21_study exterior_Stephen Varady Photo ©

Upstairs, a new study was created, the bedroom was reconfigured, and the bathroom compressed in size to allow for the new stair.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 23_study 2_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse_section 1a_Stephen Varady Image ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse_section 2_Stephen Varady Image ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse_section 3_Stephen Varady Image ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 39_bathroom_before_Stephen Varady Photo ©
Bathroom (Before)
Nasteski Bondi Pacific Penthouse 41_bathroom_after 2_Stephen Varady Photo ©
Bathroom (After)

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 42_bathroom_after 3_Stephen Varady Photo ©

A composition of sculptural storage units were added to the main en-suite bathroom, including a makeup drawer unit on wheels to allow access to the window motor mechanism.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 29_en-suite_before_Stephen Varady Photo ©
En-suite (Before)
Nasteski Bondi Pacific Penthouse 30_en-suite_after 1_Stephen Varady Photo ©
En-suite (After)

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 31_en-suite_after 2_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 35_en-suite_detail 2_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 34_en-suite_detail 1_Stephen Varady Photo ©

A new storage unit in the living room completes the design.

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 26_living storage 1_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 27_living storage 2_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 28_living storage 3_Stephen Varady Photo ©

Nasteski Bondi Pacific Penthouse 04_beach view 1_Stephen Varady Photo ©

IMAGES

Go to the MENU (above right) to sign up to receive regular posts.

And you may also like to view the links below:

 

Newspaper report in Sydney Morning Herald – Domain (23 April 2016).

 

ABOUT STEPHENVARADY_ARCHITECTURE

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_ARCHITRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_INTERIORTRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_CREATIVITYBLOG

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s