Green Residence

(HOUSING – BUILT – SYDNEY)

This project is a series of six major artistically inspired interventions into an existing dwelling. These explorations manifest themselves as a dynamic intersection of sculptural elements. The owners requested a new stair, a new study, a guest bathroom, a re-modelled kitchen with sunroom, a new bar and a barbecue.

Green Residence 04_stair framed view exterior 1_Stephen Varady Photo ©

Green Residence_plan 0._ground floor_Stephen Varady Image ©
Green Residence – Ground Floor Plan
Green Residence_plan 1._first floor_Stephen Varady Image ©
Green Residence – First Floor Plan
Intervention 1:

Marcel Duchamp’s painting ‘Nu descendant un escalier, no.2’ has been taken as inspiration for the external composition of the new staircase. Internally though, the design revolves around experiential concerns. Positioned perpendicular to the front wall of the house, the new stair has been designed as a journey so that each time one travels up or down the stair, they also travel outside the house and back in again. This positioning also creates a north-facing ‘picture window’ at the landing that extends the view beyond the house and over the garage to the trees and sky beyond. It also creates a sun-drenched journey up and down the stair.

Green Residence 07_stair exterior_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 05_Marcel Duchamp_'Nu descendant un escalier no. 2'

Green Residence 06_stair exterior_model_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 10_stair + framed view_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 13_stair interior 1_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 14_stair interior 2_Stephen Varady Photo ©

Green Residence_section_Stephen Varady Image ©

Intervention 2:

The space left by the old stair became the guest bathroom on the ground floor and the study at the first floor. The bathroom is an early example of one of our glass bathrooms, although in this instance the owners were interested in texture, so textured ‘Ozone’ glass was used on the walls and floor. The design also explores an alternative solution for how the clear glass shower screen opens, and how the water in the shower drains away. The study above fits into a super-compact space that manipulates the head-height in the stair for leg-room at the study bench, and has a door that can be set in 3 locations – study open, study closed, and first floor closed off for extra security.

Green Residence 17_bathroom 1_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 18_bathroom 2_Stephen Varady Photo ©

Intervention 3:

The entry courtyard was remodelled to accommodate the alteration/extension of the kitchen and addition of a new sunroom. The proximity of the new sunroom to the garage required an angled incision into the corner of the garage to allow for a wider entry to the existing house. The new entry forms a part of the overall sculptural composition of the new work and explores the use of textured and mirrored glass in the interior.

Green Residence 23_entry with sliced garage_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 24_entry courtyard_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 25_mirrored glass entry_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 26_entry foyer_Stephen Varady Photo ©

Intervention 4:

The kitchen is a sculptural composition of forms that successfully allows for a dynamic yet coherent transition from the low space of the old kitchen into the higher new extended section. The adjacent sunroom allows for informal dining and a view through to the entrance courtyard.

Green Residence 28_entry + kitchen at night_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 29_kitchen 1_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 30_kitchen 2_Stephen Varady Photo ©

Intervention 5:

The bar is conceived of as a functional sculpture, with the separate elements performing the tasks of bottle + glass storage, refrigeration, tap and sink. The entire composition is clad in white ‘Marblo’ – an Australian waterproof solid-surface resin material.

Green Residence 31_bar sculpture 1_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 32_bar sculpture 2_Stephen Varady Photo ©

Green Residence 33_bar sculpture 3_Stephen Varady Photo ©

Green Residence_construction drawing_bar_Stephen Varady Image ©
Green Residence – Bar Construction Drawing
Intervention 6:

An outdoor barbecue area designed as a sculptural composition inspired by Rietveld and Chernikov.

Green Residence 36_barbecue_Stephen Varady Photo ©

DRAWINGS

Go to the MENU (above right) to sign up to receive regular posts.

And you may also like to view the links below:

 

ABOUT STEPHENVARADY_ARCHITECTURE

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_ARCHITRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_INTERIORTRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_CREATIVITYBLOG

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s