Slobom #1 Residence

(HOUSING – BUILT – MELBOURNE)

Slobom Residence #1_01_exterior_before_Stephen Varady Photo ©
Slobom #1 Residence (Before)

The Slobom #1 Residence is an alteration/addition to an existing 1960’s warehouse. The ground floor and part of the first floor on the Garden Street frontage was retained as commercial premises, with the rest of the building converted to a quiet, contemporary, inner-urban residence.

Slobom Residence #1_02_exterior_after_Stephen Varady Photo ©
Slobom #1 Residence (After)

Entry and parking for the residence is via the rear lane.

Slobom Residence #1_03_first floor entry_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_04_living 1_Stephen Varady Photo ©

A stair leads up to the main living level which contains living, dining and kitchen areas opening to a private northern courtyard. While these spaces all flow into each other, their volumes vary reflecting their uses.

Slobom Residence #1_05_living 2_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_06_living 3_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_07_courtyard 1_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_08_courtyard 2_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_09_living + dining_before_Stephen Varady Photo ©
Living + Dining (Before)
Slobom Residence #1_10_living + dining_after_Stephen Varady Photo ©
Living + Dining (After)

The living area, with a new ceiling, is the highest space; the dining area, in a raised section, has the lowest ceiling; and the kitchen is in between.

Slobom Residence #1_11_view from dining_before_Stephen Varady Photo ©
Dining (Before)
Slobom Residence #1_12_view from dining_after_Stephen Varady Photo ©
Dining (After)

The design is a sculptural composition of elements, best exemplified by the kitchen storage wall with its irregular arrangement of handles and doors concealing storage and the sewing room behind.

Slobom Residence #1_14_kitchen_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_15_kitchen joinery_open_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_16_kitchen from above_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_17_kitchen joinery detail_Stephen Varady Photo ©

This main level also contains the laundry and the bathroom.

Slobom Residence #1_21_laundry_Stephen Varady Photo ©

 

 

 

Slobom Residence #1_22_laundry + ironing board_Stephen Varady Photo ©

All the existing windows to the lane were retained, with the clear glass replaced by translucent glass to allow for natural light while maintaining privacy from the lane and carpark opposite. The bathroom joinery was designed to match the geometry of the existing window frames.

Slobom Residence #1_18_guest bathroom 1_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_19_guest bathroom 2_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_20_guest bathroom 3_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_23_stair to second floor_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_24_bedroom door hanging in stairwell_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_25_bedroom door_open_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_26_bedroom door_closed_Stephen Varady Photo ©

Over the original first floor a new level was built to contain the main bedroom, en-suite, dressing room, study/guest bedroom, and the library – all opening to the north-facing exterior timber deck. The areas on this level flow into each other while allowing the possibility for smaller, more private spaces being created with the use of sliding screens, panels and louvres.

Slobom Residence #1_27_view from library to deck_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_28_deck_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_29_view from library to bedroom_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_30_bedroom_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_32_en-suite bathroom_shower + sunken bath_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_31_en-suite bathroom_vanity bench_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_33_en-suite bathroom_Stephen Varady Photo ©

The wall of the en-suite is glazed allowing for light to flow through to the dressing room.

Slobom Residence #1_34_dressing room_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_35_study + guest room_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_36_study + guest room + fold-up bed_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_37_study_Stephen Varady Photo ©

Slobom Residence #1_38_view from second floor to living_Stephen Varady Photo ©

This design has created a contemporary urban residence (in a previously run-down industrial building) that responds both to the orientation and climate of its location, as well as to the non-traditional needs for living required by a young married couple at the end of the twentieth century.

Slobom Residence #1_39_entry door_Stephen Varady Photo ©

DRAWINGS

Slobom Residence #1_plan 0_ground floor_Stephen Varady ©
Slobom #1 – Ground Floor Plan
Slobom Residence #1_plan 1_first floor_Stephen Varady ©
Slobom #1 – First Floor Plan
Slobom Residence #1_plan 2_second floor_Stephen Varady ©
Slobom #1 – Second Floor Plan
Slobom Residence #1_section 1_Stephen Varady ©
Slobom #1 – Section 1
Slobom Residence #1_section 2_Stephen Varady ©
Slobom #1 – Section 2

 

IMAGES

Drawings

 

Go to the MENU (above right) to sign up to receive regular posts.

And you may also like to view the links below:

 

ABOUT STEPHENVARADY_ARCHITECTURE

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_ARCHITRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_INTERIORTRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_CREATIVITYBLOG

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s