McEwin Pace Residence

(HOUSING – BUILT – SYDNEY)

This project is an alteration to an old freestanding cottage previously altered in the 1980’s (by Geoff le Seuer, one of Stephen Varady’s lecturers when he studied at the University of NSW).  This new design involved the carefully considered cutting away of some old parts and the grafting on of new elements.

McEwin Pace Residence 02_front door_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 09_black beams 2_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 14_kitchen 1_Stephen Varady Photo ©

An old garage and outbuilding were replaced by a new pair of bedrooms and a bathroom, and the dividing walls between the kitchen and living + dining rooms were removed, opening the rooms to each other as well as the northern aspect.

McEwin Pace Residence_plan+section_Stephen Varady Image ©

New glass bathrooms with Marblo basins have also been inserted into the design.

McEwin Pace Residence 22_bathroom 2_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 21_bathroom 1_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 23_bathroom 3_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 24_en-suite 1_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 26_en-suite 3_Stephen Varady Photo ©

This is the second project designed for these clients and, at their request, a similar design language was explored, with a predominantly white interior and dramatic sculptural black beams cutting through the main spaces of the house, leading from the front door through to the back door.

McEwin Pace Residence 11_black beams 3_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 27_art wall 1_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 28_niche 1_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 29_niche 2_Stephen Varady Photo ©

The exterior of the house is a subdued blue-grey colour heightening the contrast with the brightly coloured courtyard spaces.

McEwin Pace Residence 31_rear exterior_Stephen Varady Photo ©

The composition of old and new results in three small courtyards cut into the main volume of the house, allowing for the capture of light, ventilation and deliberately framed views.

McEwin Pace Residence_plan_Stephen Varady Image ©

Each courtyard introduces a different bold colour to define a distinct identity and experience.  The largest courtyard opens to the north.  A warm yellow heightens the sunny experience and reflects a golden glow into the main bedroom.

McEwin Pace Residence 35_gold courtyard 2_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 34_gold courtyard 1_Stephen Varady Photo ©

The magenta courtyard echoes the colour of the Bougainvillea flowers outside the living area, bringing colour to the rear of the house where there is a lack of sunshine in winter.

McEwin Pace Residence 33_magenta courtyard 2_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 32_magenta courtyard 1_Stephen Varady Photo ©

The juxtaposition of colour and bamboo creates a vibrant space out of something that could have otherwise been very ordinary.

The green courtyard is coloured to heighten the colour of the planting placed in this confined space.  Indirect sunlight and the intense green colour create a wonderful glow inside the kitchen area, and the main bathroom opposite.

McEwin Pace Residence 20_kitchen lightwell 1_Stephen Varady Photo ©

A dramatic sculptured skylight also brings much-needed sunshine to the kitchen, and muted light to the show through translucent glazing.

McEwin Pace Residence 16_skylight 1_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 17_skylight 2_Stephen Varady Photo ©

The living spaces also open to a newly constructed pond, planter-boxes and paved areas that step down to the existing garden.

McEwin Pace Residence 12_kitchen + living_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 42_fish pond 5_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 39_fish pond 2_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 43_garden 3_Stephen Varady Photo ©

McEwin Pace Residence 37_garden 2_Stephen Varady Photo ©

This project displays the extremely positive effect of some relatively simple moves – elements removed, elements added, sculptural composition, practicality and the use of carefully selected colours.

 

IMAGES

3D DRAWINGS

Go to the MENU (above right) to sign up to receive regular posts.

And you may also like to view the links below:

 

ABOUT STEPHENVARADY_ARCHITECTURE

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_ARCHITRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_INTERIORTRAVELLER

 

ALSO HAVE A LOOK AT STEPHENVARADY_CREATIVITYBLOG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s